Organik Kahve

Organik Kahve Nedir



Organik kahve nedir; organik kahve organik tarım prensipleri çerçevesinde sentetik böcek ilaçları, antibiyotikler, sentetik gübreler, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve büyüme hormonları kullanılmaksızın geleneksel tarım ve hasat yöntemleri uygulanarak üretilen ve organik ürün sertifikası ile sertifikalandırılan kahvedir.

Organik ürün sertifikası almak isteyen çiftliklerde önce son üç yılda her hangi bir kimyasal veya sentetik maddenin kullanılmamış olduğu toprak analizleri ile kontrol edilir. Bu çiftliklerde üretim süreci organik tarım prensiplerine göre sürdürülür ve üretici ülkelerdeki ilgili kuruluşlar tarafınca denetim altında tutulur. İthalatçı ülkeler ithal edilen organik ürünü çeşitli analizlere tabi tutar ve tekrar sertifikalandırır.


Sürdürülebilir Kahve Üretimi

Organik kahve nedir sorusunun açıklanmasında sürdürülebilir kahve üretimi mutlaka yer almalıdır. Kahve, kiraza benzer bir meyvedir ve tükettiğimiz kahve de bu meyvenin çekirdeğidir. Kahve işleme yöntemleri ile meyveden çekirdek ayrışır. Çekirdek dışında kalan kısma kahve posası denir. Kahve posası organik kahve çiftliklerinin organik gübresidir. Kahve posasını gübre olarak kullanan organik kahve çiftlikleri, sadece sağlıklı kahve yetiştirmekle kalmayıp bir sonraki mahsul için topraktan aldıklarının bir kısmını toprağa geri vermekte, sürdürülebilirlik sağlamaktadır.


Organik ve İnorganik Gübrelerin Toprak Verimliliği Üzerine Etkileri

Organik gübrelerin, konvansiyonel tarımda kullanılan inorganik kimyasal ve sentetik gübrelere göre dezavantajı, besin maddelerini toprağa yavaşça bırakmalarıdır. Bu durum mahsulün daha yavaş olgunlaşmasına neden olur. Yavaş olgunlaşma, mahsulü vitamin ve mineraller bakımından güçlendirmektedir.

İnorganik, kimyasal ve sentetik bazlı gübreler ürüne hızlı etki yapar. Daha ucuz maliyetlidirler. Bu gübrelerin kullanıldığı, konvansiyonel kahve çiftliklerinde amaç Dünya endüstriyel kahve pazarının yüksek miktardaki ekonomik kahve ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu çiftliklerde endüstriyel tarım ve hasat yöntemleri kullanılarak kahve üretimi yapılmaktadır.

Organik tarım teknikleri kullanılarak üretim yapılan organik kahve çiftliklerinde geleneksel tarım ve hasat yöntemleri de uygulanmaktadır. Bu nedenle, organik kahveler aynı zamanda da nitelikli kahvedirler.

Nitelikli Kahve



Nitelikli kahve, geleneksel tarım ve hasat yöntemleri ile elde edilmiş nitelikli kahveye uygun kalitedeki Arabica çekirdeklerin, nitelikli kahve kavurma yöntemlerine uygun olarak kavrulmasından sonra, tercih edilen demleme yöntemine uygun olarak doğru öğütülmesi ve demleme yönteminin doğru uygulanması ile elde edilen ve insan hayatına fiziksel ve ruhsal açıdan birçok faydası olan müthiş bir içecektir.

Temiz, sert ve saf olma gibi tadım kriterleri nitelikli kahvelerin aroma ve lezzetlerinde belirgindir.

Nitelik Kahve, gazlı içecekler veya konserve edilmiş gıdalar gibi bir üründen ziyade, şarap gibi geleneksel bir içecek, markette özenle seçerek aldığınız sebze veya meyveler gibi bir gıda olarak kabul edilmeyi hak eder. Bünyesinde şaraptan çok daha fazla çeşni ve günlük yaşamımızda ihtiyaç duyduğumuz birçok mineralleri barındırır.

Nitelikli Kahve ile Organik Kahvenin Farkı



Anavatanı Etiyopya olan Kahve ağacı bugün dünyanın sub-tropikal kuşak hattındaki hemen bütün ülkelerinde yetiştirilmektedir.

Kahve ağacı, 23 ° ile 28 ° C arası sıcaklığa, iki-üç ay kuru bir dönem ile birlikte yıllık 1500 ile 2000 milimetre yağış olacak şekilde nemli iklim koşullarına, yüksek rakım ve volkanik toprak yapısına ihtiyaç duymaktadır. Yüksek rakımlarda olgunlaşma geç olmakta, geç olgunlaşma kahvenin lezzet profili arttırmaktadır.


Ekim dönemi

Nitelikli ve organik kahve üretimi geleneksel kahve çiftliklerinde yapılmaktadır. Kahve çiftlikleri ormanlık arazilerde kurulur. Organik kahve ile nitelikli kahve farkı bu ekim dönemi ile başlar. Nitelikli kahvenin aynı zamanda organik de olabilmesi, ekim yapılan alanın, yabani otlardan temizlenme işlemlerinin, inorganik olan kimyasal ve/veya sentetik maddeler kullanılmadan, organik tarım yöntemlerine uygun yapılmış olmasına bağlıdır.


Olgunlaşma Dönemi

Bir dönüm araziye yaklaşık beş yüz ile yedi yüz elli adet kahve ağacı fidesi ekilmektedir. Bir kahve ağacının olgunlaşma dönemi üç-dört yıl sürer ve bu süre sonunda meyve vermeye başlarlar. Meyvenin çiçek açması ile olgunlaşması arasındaki zaman iklime, rakıma ve bölgeye göre değişiklik gösterir. Bu süreçte çiftlikte gübreleme yapılması gerekebilir, yabani otlar, oluşabilecek hastalıklar ve zararlı haşerelerle mücadele çalışmaları tatbik edilir. Nitelikli kahvenin aynı zamanda organik olabilmesi, kahve ağacının olgunlaşma dönemi sürecinde inorganik kimyasal ve/veya sentetik maddeler kullanılmadan organik tarım yöntemlerine uygun yapılmış olmasına bağlıdır.


Hasat Dönemi

Organik veya Nitelikli kahve çiftliklerinde hasat, geleneksel kahve hasadı yöntemlerine uygun olarak elle yapılır. Lezzet profilini maksimize edebilmek için sadece tam olgunlaşmış kirazlar hasat edilmelidir. Tam olgunlaşmamış kirazlar kahve tadımı yapılırken malik aside neden olur ki bu fincanda istemediğimiz bir tattır. Nitelikli ve organik kahve çiftliklerinde hasat tam olgunlaşmış kirazları toplamak için bir kaç sefer de yapılır.


Organik kahve üretiminde maliyet

Doğal gübreler ve doğal böcek ilaçları, kimyasal ve sentetik olanlara göre daha yüksek maliyetlidir. Organik gübreler besin maddelerini toprağa yavaşça bırakır. Bu durum kahve meyvelerinin daha yavaş olgunlaşmasına neden olur. Yavaş olgunlaşma, kahve meyvelerini vitamin ve mineraller bakımından güçlendirir ancak daha az mahsul alınmasına neden olur ve daha az mahsul daha yüksek birim maliyet demektir. Organik sertifikasyon ve denetim süreçlerinde de ek maliyetler oluşmaktadır. Bu nedenlerle organik kahve üretim maliyeti nitelikli kahveye göre daha fazladır.

Endüstriyel Kahve



Endüstriyel kahve, konvansiyonel tarım yöntemlerinin uygulandığı çiftliklerde üretilmektedir. Bu çiftliklerde kahve ağaçlarının ekimi geleneksel kahve çiftliklerinde olduğu gibi diğer ağaçların gölgesinde yapılmaz.

Bu çiftlikler konvansiyonel tarım ve hasat aletlerinin çalışabilmesi için düz arazilerde kurulur. Hızlı olgunlaşma ve verimliliği arttırmak için yapılan gübreleme ve ilaçlama faaliyetlerinde organik tarım standartları takip edilmez.

Hasat konvansiyonel makineler ile yapıldığı için kahveler ortalama bir olgunluğa geldiğinde yapılır.

Geleneksel tarım yöntemlerinin uygulandığı Organik ve/veya Nitelikli kahve çiftliklerinde bir dönümden 500-1000 kg arası mahsul alınırken, konvansiyonel tarımın uygulandığı kahve çiftliklerinden bir dönümden yaklaşık 2000-3000 kg arası mahsul alınmaktadır.

Dünya Organik Kahve Pazarı



Dünya’daki organik kahve üretiminin yaklaşık %75’i Latin Amerika ülkelerinde yapılmaktadır.  Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi Kuzey Amerika ülkeleri organik kahvenin en fazla tüketildiği ülkeler olmuştur. Günümüzde hasat edilen toplan Organik kahvenin %40’ı bu iki ülkede tüketilmektedir. 2019’da 5,7 milyar dolar olan organik kahve tüketimi, 2020\'de 6,6 milyar dolara olarak belirlenmiştir. Yaşanan Korona virüs salgını, sağlık için doğru beslenmenin ve sentetik ve kimyasalla içermeyen organik gıdaların tüketilmesinin gerektiği konusunda farkındalığın artmasına neden olmuş, Organik kahvenin yararları insanları ilgisini çekmiştir.

Yaşanan Korona virüs salgını, sağlık için doğru beslenmenin ve sentetik ve kimyasalla içermeyen organik gıdaların tüketilmesinin gerektiği konusunda farkındalığın artmasına neden olmuş, Organik kahvenin yararları insanları ilgisini çekmiştir.